İnşaat Mühendisliğinde Akademik araştırmalar ve Özgür yazılım

Nedir ?
İnşaat mühendisliği, askeri mühendislikten sonra en eski mühendisliktir. Askeri mühendislik ile gelişimine devam eden inşaat mühendisliği yakın zamanımızda ise diğer bilim dallarının mühendisliklerine de ön ayak olmuş ve belli bir disiplin içerisinde işlemesini sağlamıştır.

Ne yapar?
İnşaat mühendisliğinde, kullanılan denklemler, araçlar, malzemeler ve karışımlar gibi bir sürü farklı tarifler her zaman halka açık kalmıştır. Bu şekilde kendi içerisinde devamlı bir gelişme ve farklı iş dalları ortaya çıkarmıştır. Akademik olarak çok hızlı bir gelişme kaydetmiştir.

Ya şimdi ?
Fakat teknolojinin gelişimiyle tüm hesaplamalar, malzemeler, araçlar ve karışımlar kapalı bir hal almaya başlamıştır. Okullarda alınan teorik bilgiler anlatılır. Bu bilgiler ile ufak uygulamalar çözülür. Fakat daha kapsamlı bir proje yapmak istenirse mutlaka ücretli uygulamalar karşımıza çıkar. Ücretsiz uygulamar ise geliştircinin insiyatifine kalmış bir şekilde çözüm üretir. İstesek de bir değişiklik yapma imkanımız yoktur.

Neye güvenmeli ?
Günümüz teknolojisi kapalı bir kutu halini almışken çözümlenmesi gereken projeler, kapalı kutu olan ücretli uygulamalar üzerinden yapılmakta ve her ülkenin kendi belirlediği standartlarda çözüm yaptığına güvenecek duruma gelinmiştir. İş hayatında çok faydalı olan bu uygulamalar akademi tarafında hiç iyi değildir. Bir akademik çalışanın elinde ki işlenmiş verinin hangi koşullardan geçip eline geldiğini bilmesi önemlidir. Dünya tarafından kabul edilen kurallar bazen değişebilir ve buna katkıyı veren de akademik çalışan olabilir. Yada akademik çalışanın işlem adımlarından bir kaçında değişiklik yaparak veriyi işlemek isteyebilir. Kıscası kendimizden bile şüpheye düşerken uygulamalara nasıl güvenebiliriz ? 

Peki ne yapalım ?
Günümüzün şartlarına artık daha iyi uyum sağlamaktan kaçınmamalıyız. Bir yabancı dil nasıl zorunluluk ise programlama dili öğrenmekte zorunluluk olmalı. İşin en zor kısmı burada başlıyor, paylaşımcılık. Günümüze gelinceye kadar, insanlar bilgi alışverişini muazzam bir şekilde yürütmüştür. Ancak günümüzde elde edilen sonuçlar yada ürünler, muhakkak ticari kaygı gözeterek saklanmış ve topluma kazandırmayı devamlı geciktirmiştir. Yapılan araştırmalar çalınmalara karşı eksik veya bir kısmı kapalı olarak açıklanmıştır. Bu durum insani olarak çok acı veriyor ve bunun farkında iseniz, siz de akademik olarak özgür yazılıma katkı vermeyi düşünebilirsiniz. 

Kimler faydalanacak ?
Programlama dili öğrenmek sadece bilgisayar mühendislerine ait değildir. Öğrenmek için ise yeterince kaynak mevcuttur. İnsanoğlu bildiklerini binlerce yıldan beri zaten kağıda dökebiliyor. Bu dönemde önemli olan artık bilgisayara dökebilmektir. Eğitim hayatımız boyunca öğrendiğimiz tüm dersleri zaman geçtikçe kullanmadığımızdan dolayı unutuyoruz. Örneğin bir statik dersini kimimiz kolay kimimiz zorlanarak geçmiştir. Çözümlerimizi kağıt kalem kullanarak yapmışızdır hep. Peki bir programlama dili ile bunu yapabilir miyiz ? Tabiki de evet. Ama çok uğraş gerektirir. İlk statik hesabı çok düzgün bir şekilde yapılabilirse gerisi çok daha rahat yapılır. Pekala sonrasında ne yapılacak? Mukavemet dersinde ki gerekli basit statik hesabı yapabilen bir algoritma. Mukavemet dersinde gördüğümüz konuların inşaat ile gerekli olan kısımlarını projeye eklersek artık bir eşik daha aşılmış olur. Sırası ile bir analiz projesinin adımları aşağıda ki gibidir;
  • Yapı statiği
  • Betonarme
  • Çelik
  • Akışkanlar mekaniği
  • Hidrolik
Akışkanlar mekaniği ve hidrolik bu projede alanı farklı olduğu için gerek duyulmayabilir. Maksat öğrenim hayatı boyunca aldığımız önemli derslerin bir bütün olarak aslında ne yaptığını görebilmek. Burada şuna değinmek gerekir ki; bir mühendis programlama dili bildiğinde yapısal analiz ve tasarım projesi yapabilir.  Böylelikle Türk standartları enstitüsünün belirlediği kabul ve şartlara göre uygulama hazırlar ve bunu akademik olarak kullanabilir. Açık kaynak kodlu olarak yapılan proje diğer akademik çalışanlarca desteklenirse ortak bir çalışma ortamı ortaya çıkmış olur. Araştırmaların daha geniş alanlarda ve çok daha esnek bir şekilde yapılmasının önü açılmış olur. Aynı ortamda çalışmanın verdiği iletişim ile daha yararlı çalışmalar ortaya konulur. Ülkemizde ki akademik sorunların temelinde bencilliğin yattığının düşüncesindeyim. Bunu aşabilecek akademisyenlerde bir hayli olduğuna eminim.

Nasıl bir çalışma prensibi var?
Projenin temelinde statik yattığını biliyoruz. Bir öğrenci bölüme girdiğinde ilk statik ile karşılaşır. Herhangi bir çözümleme yapmak istediğinde kısıtlı uygulamaları kullanmak yerine akademik çalışanlar tarafından geliştirilen bir uygulama kullanması daha mantıklıdır. Daha ilk dönemde öğrenciler bu topluluğun içine sokulmalıdır.

Proje hem görsel hemde kütüphane olarak olmalıdır. Bir öğrenci basit bir kirişin diyagram çizimlerini görsel arayüzden yapabilmeli. Kütüphane kısmı ise herhangi projeye eklenerek statik hesap yapabilme yetisini kazandırabilmek. Misal; ankastre ve konsol verilerini girip normal,kesme ve moment verilerini verebilmeli. Mukavemet alan öğrenci içinde aynı şekilde sehim,burulma ve burkulma gibi verileri istenilince verebilen bir kütüphane olmalı. Her dersin bir kütüphanesi olmalı ve bir biriyle sade ve anlaşılır bir dilde iletişim kurmalı.

Sonuç
Anlatılanlar aslında kolay olmayan çok ağır konulardır. Ancak, aynı düşüncede olan akademik çalışanların birlikte hareket etmesiyle çözülmesi o kadarda zor olmayan konulardır. Günümüzde güç sadece bilgiye sahip olan ve devamlı çalışan milletlere aittir. Ben merkezcilik kavramının benimsendiği dönemimizde, biz merkezli bir anlayışın tekrar benimsenmesi ile daha iyi eğitim ve daha gelişmiş bir medeniyet oluşmuş olacaktır. Geleneklerimizin terk edilmeden günümüz çağının kabullerini çok iyi bir şekilde uygulanması gerekir. Hızla geçen zaman içerisinde bir kalıcı bir eser bırakmak için bir engelimiz yok. Sadece hayallerimizin peşinden daha çok koşmamız gerekir.

Bu konu da ben herhangi bir maddi çıkar gözetmeyerek bahsettiğim projenin ilk temelini atmış ve geliştirmeye açık bir yapı haline getirmeye çalışıyorum. Uygun zamanlarımda uStatik adını verdiğim projemi genel bir statik çözüm uygulaması haline getirip. Sonrasında kütüphane olarak ayırmayı düşünüyorum. Ardından yukarıda bahsettiğim maddeleri tek tek vaktim elverdiğince gerçekleştireceğim. 

Yorumlar

En Popüler Yayınlar

Windows da Mingw ile Qt yi statik derlemek

Casio fx-9860gii SD ile Programlama

Utku Radyo